İçerik Pazarlaması Nedir?

Öncelikle içeriğin ne olduğuyla başlamakta fayda var.

İçerikler; bir mesajı, olayı, bilgiyi ya da düşünceyi iletmek üzere oluşturulmuş somut materyallerdir. Video, fotoğraf, yazı, blog, kitap, dergi, podcast gibi günlük hayatta karşımıza çıkan birçok türü vardır.

İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması, hedef kitleye yönelik bilgilendirici, eğlendirici ya da faydalı içerikler sunarak markayla hedef kitle arasında anlamlı bir bağ kuran; kişilere doğrudan satış yapmak yerine onların satın alma davranışını doğal yolla etkileyen bir pazarlama stratejisidir.

İçerik Pazarlamasının Faydaları Neler?
  • Bilinirliği arttırmak
  • Satışları arttırmak
  • Marka bağlılığı yaratmak
  • Doğru hedef kitleye ulaşmak
  • Düşük maliyet
Satış, Amaç Değil Sonuçtur

İçerik pazarlamasında ürün ya da hizmetler vurgulanmaz. Amaç hedef kitleye ya da müşterilere fayda sağlayan içerikler sunarak marka ile kullanıcı arasındaki bağı güçlendirmektir. Satış, içerik pazarlamasının amacı değil sonucudur.

İçerik Pazarlaması Yeni Değildir

İnternet ve sosyal medyanın gelişimiyle içeriğin yayılma hızı büyük bir ivme kazanmış, içeriğe olan ihtiyaç da bu doğrultuda artmıştır. Dolayısıyla içerik pazarlaması dijitalleşmeyle birlikte önemini arttırmıştır. Ancak içerik pazarlaması yeni bir strateji değil. İçerik pazarlaması kavramı ilk kez 2001 yılında kullanılmış olsa da uygulamada daha eski örneklerini görmek mümkün. Örnek olarak seksenli yıllarda karşımıza çıkan Sana Yemek Kitabı’nı gösterebiliriz. 

Yeni Medyada İçerik Pazarlaması

Statista 2019 verilerine göre dünya genelinde internet kullanıcı sayısı 4,3 milyar kişiye ulaşmış durumda. Bu sayının 3,9 milyarını cep telefonu ve tablet kullanıcıları oluşturuyor. Aktif sosyal medya kullanıcı sayısı ise 3,5 milyar kişiyi buluyor.

2019 itibariyle Dünya üzerindeki on insanın ortalama altısı çevrimiçi.

Her gün milyarlarca insan internette bilgi arıyor. Bu insanlar katıldıkları ağlara ve tarayıcılara yüzlerce kişisel veri ve çerez bırakıyor.

Dolayısıyla internet ve sosyal medya, bilinirliği ve satışları arttırmak için biçilmez bir kaftan.

Hedef Kitle

Sosyal medya ve internet doğru hedef kitleye ulaşmak için yaş, cinsiyet, ilgi alanları, aranan kelimeler gibi birçok kısıtlayıcı seçenek sunuyor.

Örneğin Google’da “dikkat dağınıklığı nasıl tedavi edilir” araması yapan bir kişi bir psikiyatrın hedef kitlesindedir. Kişinin ilk tıklayacağı dikkat dağınıklığı tedavisi ile ilgili bir blog ya da video olacaktır.

“Kek tarifi” araması yapan kullanıcı kakao ve un üreticisinin, “Ankara’da kamp yapılacak yerler” araması yapan kullanıcı spor ve doğa malzemeleri satan işletmelerin hedef kitlesindedir.

İçerik pazarlaması sadece bilgi verme amacıyla yapılmıyor.

İçerik KraldırBILL GATES

“İçerik kraldır”. Ancak her içerik kral değildir. İyi bir içerik özgün, kaliteli ve ilgi çekici olmalıdır. İyi içeriklerin arama motorlarında ve sosyal ağlarda görünürlüğü daha yüksektir.

Yeni Medyada İçerik Türleri

Yeni medyada içerik türleri her geçen gün artıyor. Bu içerikleri başlıca şöyle sıralayabiliriz:

  • Video İçerikler
  • Blog
  • Fotoğraf
  • Pdf
  • E-Dergi / Bülten

İçerik Pazarlamasını Destekleyici Stratejiler

1.SEO

Search Engine Optimization yani arama motoru optimizasyonu. İçeriklerinizi arama motorlarında üst sıralara taşımak için gerekli linkleme ve kodlama işlemleri bütünüdür.

2.SEM

Search Engine Marketing yani ücretli arama motoru reklamcılığı. Ör: Google Ads, Yandex Direct.

3.SMM

Socaial Media Marketing yani ücretli sosyal medya reklamcılığı. Ör: Sponsorlu Instagram, Facebook gönderileri.

4.Influencer Marketing

İçerikleri takipçileri hedef kitlenizle örtüşen sosyal medya fenomenleri aracılığıyla oluşturarak etkileşiminizi arttırabilirsiniz.

İçerik pazarlaması hakkında detaylı bilgi almak için buradan bize ulaşabilirsiniz.

(Visited 132 times, 1 visits today)