Healthcare Marketing yani “sağlık pazarlaması” kavramı; klinikler, cerrahlar, hastaneler, sigorta şirketleri ve tedarikçileri kapsayan grupların yeni hastaları çekmek ve sağlık hizmetleri konusundaki farkındalıklarını artırmak için kullandıkları pazarlama stratejilerini ifade eder. Bu stratejilerin en verimlisi “İçerik Pazarlaması” stratejisidir. Buradaki “pazarlama” terimi ticari bir faaliyet gibi görünse de aslında asıl amaç toplumsal faydadır.
Reklam Yasağı
6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu‘nun 28. maddesi, hekimlere reklam yasağı getirmektedir.
Hekimlerin tanıtım faaliyetlerinin sınırları, Türkiye Tabipleri Birliği’nin 67. Büyük kongresinde oy birliği ile kabul edilen “Hekimler ile Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının Elektronik Ortamlardaki Paylaşımlarına İlişkin Kılavuz” ile belirlenmiştir.
Hekimlerimizin ya da kliniklerin belirtilen cezalarla karşılaşmaması ve dijital mecrada daha verimli sonuçlar almaları adına hekimlik meslek etiğine uygun iş yapan profesyonellerle çalışmasını öneriyoruz.
İçerik Pazarlaması Nedir?
İçerik pazarlaması, hedef kitleye yönelik bilgilendirici, faydalı, farkındalığı arttırıcı ya da eğlenceli içerikler(blog, video, görsel) sunarak markayla hedef kitle arasında anlamlı bir bağ kuran; kişilere doğrudan reklam ya da satış yapmak yerine onların ürün-hizmet satın alma davranışını doğal yollarla etkileyen bir pazarlama stratejisidir.
Doktorlar için içerik pazarlaması, reklamdan farklı olarak meslek etiğine uygun ve yasaldır. Tabi bir gerçeği tekrar hatırlatmakta fayda var: Meslek etik kurallarına uygun içerikler üretmek kaydıyla.
Nedir Bu İçerikler?
Blog
İçerik pazarlamasına başlarken ilk önce yapmanız gereken; mobil uyumlu, özgün içerikli bir web sitesi oluşturmak ve düzenli olarak içerik yayınlamak. Unutmayın ki insanlar rahatsızlıklarını ilk önce arama motorlarına danışıyor ve gerçekle bağdaşmayan birçok bilgiyle kendine teşhis koyma yoluna gidiyor. Bu aşamada öne çıkan web sayfanız hastaların doğru bilgilenmesini ve bilinirliğinizin artmasını sağlıyor.
Video
Dijital mecranın en çok etkileşim alan türü olan video içerikler yayınlayarak sosyal medya ve arama ağlarında hedef kitlenizi aydınlatmalısınız. Videonun görüntü ve ses kalitesinin iyi olması ise oldukça önemli…
Cisco, 2021 yılında tüm internet trafiğinin %82’sini video içeriklerin oluşturacağını öngörüyor. Kaynak
Fotoğraf
Özellikle sosyal medyada kısaca bilgi veren yalın tasarımlı görseller paylaşmanızda fayda var. Bu görselleri konu etiketleriyle de desteklemelisiniz ki insanlar aradıklarında bulabilsinler.
Podcast
Podcast, dijital ortamda dinlenebilen canlı olmayan sesli yayınları ifade ediyor. Tüketimi hızla artan bir içerik türü olduğunu belirtmekte fayda var. Özellikle psikoterapi gibi alanlarda çalışan hekimler için oldukça faydalı bir içerik türü.
PDF – Bülten – E-posta
Belirli aralıklarla hastalarınıza e-posta ile faydalı içerikler gönderin. Bu, sizin akılda kalıcılığınızı ve size duyulan güveni arttıracaktır. Örneğin bir kalp cerrahı iseniz kalp sağlığı için nelerden uzak durulması gerektiğini; ne gibi egzersizlerin kalp sağlığına faydalı olduğunu içeren bir pdf dosyası gönderebilirsiniz.
İçerik pazarlaması, sosyal medya ve web sitesi konusunda bizimle çalışmak isterseniz buradan bize ulaşabilirsiniz.